Kako nas je Dekart zeznuo
– i još neki…

Cogito, ergo sum. Mislim, dakle, postojim.

Ovaj Dekartov iskaz vrlo je nezgodan kada se iz filozofskog okvira preseli u psihološki. Mišljenje jeste bitna odrednica ljudskog bića ali nije jedina. Opasnost koju postulat donosi jeste davanje prednosti raciju i omalovažavanje ostalih bitnih. Ovo stanovište obeležilo je rani razvoj savremene psihološke nauke, ali je poimanje vremenom sve više počelo da se pomera ka jednom širem načinu razumevanja čoveka. Ipak, u svakodnevnom životu Intelekt i dalje ima neprikosnoveno preimućstvo.

Umesto mišljenja, bolje je krenuti od pojma svesti. Naša svest ne nalazi se samo u našoj glavi nego u čitavom telu. Isto važi i za naše nesvesno. Telo je bitan nosilac svih naših iskustava. Ono izražava emocionalnu istoriju osobe (položaj tela, pokreti, izraz lica…). To je kod nekih ljudi naročito lako primetiti. Oni imaju upečatljivo držanje ili grč na licu. Višedecenijska gorčina, patnja ili užas vidljivi su i na prvi pogled.

Ljudsko biće čini jedinstvo materijalnog (telo) i nematerijalnog (psiha – misli, osećanja, duh…). Ovo je naročito značajno u psihoterapijskom smislu jer promene jednog istovremeno dovode do promena drugog.

Dakle, naše misli i osećanja imaju svoj materijalni vid – to je naše telo, i nervni sistem i mišićni i svi ostali sistemi organa. Telo čoveka je materijalni izraz njegovih svesnih i nesvesnih doživljaja (osećanja i misli). Jezik takođe pokazuje ovu povezanost – odsekle su mi se noge (strah), prevrće mi se želudac (gađenje), osećam leptiriće u stomaku (zaljubljenost)...

Posmatrajući iz ovog ugla, ljudsko postojanje se najpre može povezati sa bivanjem. Bivanje je sposobnost doživljavanja sopstvene celovitosti koja uključuje prirodno isprepletene oblike intelektualnog, emotivnog, telesnog i duhovnog. Ovakvo stanje čoveku pruža doživljaj ispunjenosti i smisla.

U duhu današnjeg vremena, kada smo preterano usmereni na značaj informacija i usvajanja znanja, mnogo je važno da dovoljno vremena odvojimo za veštine i radnje koje nam omogućavaju da ovaj svet doživimo, da ga osetimo i isprobamo.

„Ako želiš da budeš srećan, budi!“ – Lav Tolstoj

 Share

Facebook stranica: Car je go – šta ćemo sad @CarJeGoStaCemoSad

Ukoliko želite da dobijate obaveštenja o novim sadržajima na sajtu, upišite svoj e-mail:

Upišite kod a469 ->

Bez odobrenja autora zabranjeno je kopiranje i objavljivanje sadržaja na drugim mestima.
Created 2020-2022 by Telesna psihoterapija | All Rights Reserved |